В сряда ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Около и

...
В сряда ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Около и
Коментари Харесай

Вземете си чадър: Жълт код за обилни валежи и гръмотевици в почти цяла България (КАРТА)

В сряда ще се развива  купеста и купесто-дъждовна облачност . Около и след обяд на доста места ще има краткотрайни  валежи, съпроводени с гръмотевици . Ще има условия за градушки. Значителни по количество ще са преваляванията в Западна и Централна България.

Предупреждение от първа степен –  жълт код за обилни превалявания и за гръмотевични бури  са издадени за Западна, Централна и Югоизточна България.

Количествата на преваляванията там се чака да доближат до 20-35 литра на квадратен метър. В Западна и Централна България ще има условия и за  градушки .
 

 карта
Национален институт по метеорология и хидрология

 

Жълтият код няма да важи за  част от област Бургас и областите Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Разград и Търговище.

Максималните температури ще бъдат сред 20° и 25°, в София 20°.

Атмосферното налягане едва ще се намали, само че ще бъде близо до междинното за месеца.

Над  Черноморието  облачността ще е забележителна, след обяд по южното крайбрежие купесто-дъждовна. Ще има превалявания от дъжд, тук-там и ще прегърми. Ще духа до сдържан североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат сред 16° и 19°. Температурата на морската вода е към 15°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над  планините  ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни превалявания от дъжд, по най-високите елементи на Рила и Пирин – от сняг. На доста места ще има гръмотевични стихии и условия за градушки. Значителни по количество ще са преваляванията основно в Централна Стара планина. Ще духа слаб до сдържан вятър от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 17°, на 2000 метра – към 10°.

В ч етвъртък и петък ще доминира облачно време . През първия ден на доста места ще има превалявания, основно в Югозападна България е допустима и гръмотевична активност. В западната половина от страната има нараснала възможност за обилни по количество превалявания. Вятърът ще бъде от североизток, в източните региони ще е сдържан до мощен и там преваляванията ще са по-слаби и на по-малко места. Температурите ще се намаляват.

В  петък преваляванията ще са основно в Южна България . Вятърът в Югоизточна България ще се усили още. Температурите ще са по-ниски от нормите за първата половина на май: минималните ще бъдат сред 7° и 12°, а оптималните – най-вече сред 14° и 19°.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР